dimecres, 25 de febrer de 2015

Crac del 29 - Crisi actual

Seguim treballant a classe i seguim analitzant moments importants. Ara, ens ha tocat treballar la crisis, un moment que tots el portem damunt... En concret, primer parlaré del crac del 29, de la gran crisis que es va patir i també parlaré de la crisis actuals i trobarem semblances i diferències.

El crac del 29, tot ve d'abans, dels feliços anys 20. En els feliços anys 20, com bé es pot imaginar, eren uns anys en què la gent estava en el seu millor moment, amb grans inversions realitzades i tothom era molt feliç. Els diners els tenia tothom, els bancs no es creien en quina situació ells estaven, ja que era increïble. Però... amb les elevades inversions financeres de la gent i la pujada de les accions de la gent, va provocar que encara hi hagués més impuls i fins que va esclatar!! Així havien de concloure aquells feliços anys 20.
L'anomenat dijous negre, va ser quan va esclatar definitivament en el 1929, dels feliços anys 20 a la Gran Depressió. Els bancs es van trobar en una situació impossible de portar perquè tots els diners que havien deixat a les persones, es van trobar endeutats i no tenien diners. Això, va portar a la gran crisis que va començar a Estats Units i va anar estenent-se arreu d' Europa i del món. Es van haver de parar tots els negocis, la gent es va quedar sense diners i totes les empreses també es veien molt afectades. La gent va anar ràpidament al banc i van treure tots els diners que allà tenien, perquè no volien que els bancs es quedessin amb els seus diners. Empreses, persones, etc. Però sobretot, els bancs, no tenien diners i va perjudicar molt a tothom. Era una gran caiguda de la borsa.

En la crisi que estem patint actualment, es deguda als preus elevats de les matèries primeres, a la gran crisis alimentaria mundial, a l'elevada inflació de preus, a una recessió econòmica, a una crisis hipotecaria i a la desconfiança de mercats. Els preus han anat pujant molt, el PIB ha anat sent menor i s'ha trobat molta situació de molta gent sense treball i cada vegada més. Moltes persones s'han vist despenjades en la societat perquè no han pogut pagar la seva hipoteca i la gent cada vegada ha anat agafant més desconfiança als bancs. L'economia s'ha acabat estancant. Un altre concepte important que ha ajudat més per desenvolupar-se la crisi, ha estat que la corrupció política, més comuna cada dia...

Penso que, comparada amb la crisi del 29 hi ha algunes semblances, però són crisis diferents que també han estat desenvolupades de diferent manera. Una semblança, es que les dos crisis van començar als Estats Units i es van anar estenent arreu d' Europa i el món, també hi ha semblança en què els crèdits van augmentar de manera molt gran i la gent aprofitava aquest gran moment i després no van poder pagar els crèdits que els havien deixat. Però, penso que són  molt diferents perquè en el Crac del 29 no hi havia el mateix concepte econòmic que ara hi ha, tampoc sabien com havien d'actuar i ara en canvi, saben quines solucions trobar més. En el 1929, tampoc hi intervenia l' Estat i en canvi, ara sí.

En la meva opinió, penso que la crisi de 1929 va ser pitjor per com es va desenvolupar i per quines causes va passar. Trobo que la crisi de 1929 va ser més exagerada i més radical i l'atur va augmentar de manera més ràpid que actualment. També penso que va ser pitjor per com ja he dit abans, pel concepte econòmic, penso que aquest es un gran influent.

Fent aquesta activitat, hem pogut treballar la nostra crisi del dia a dia i aprendre més sobre les causes i les conseqüències que ens duen a terme. També hem pogut comprar-la amb la crisi de 1929 i veure les diferències i semblances. Jo principalment, he aprés molt i m'ha interessat molt fer aquesta activitat perquè m'ha fet aprendre molt sobre la crisis i el que no s'ha de fer per portar-ho a terme i he pogut veure bé que la crisi de 1929 per mi, va ser pitjor que la que estem vivint ara. Una altre gran activitat, sobretot perquè és l'actualitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada